Manuele therapie

Heeft u met enige regelmaat last van uw rug, nek of schouders? Ervaart u stijfheid of pijn rond de wervelkolom? Deze klachten kunnen het gevolg zijn van beperkingen in de gewrichten van de wervelkolom. Bewegen met een overbelasting of niet voldoende functioneren van deze gewrichten kan onder andere leiden tot spieren rondom de wervelkolom. Pijn kan ervaren worden in de nek of rug, maar kan ook uitstralen naar andere delen van het lichaam. Met behulp van Manuele therapie kunnen deze klachten verholpen of verminderd worden. Veel voorkomende klachten die de manueeltherapeut behandelt zijn:

  • hoofd- en nekpijn, samen met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom
  • nek- en schouderklachten met pijn die uitstraalt tot in de armen
  • klachten hoog in de rug met rib- en borstpijn
  • artrose van de heup
  • lage-rugklachten, eventueel met uitstralende pijn naar de benen
  • bepaalde vormen van duizeligheid, opgewekt door het bewegen van de nek

Wat is manuele therapie?

Als behandeling gebruikt de manueeltherapeut mobilisaties of manipulaties. Mobilisaties zijn kleine bewegingen van de gewrichten of de structuren rond de gewrichten, om zo de beweeglijkheid van het gewricht te vergroten. Manipulaties zijn handelingen waarbij gewrichten op een snelle manier net opzichte van elkaar worden geboren. Deze korte bewegingen kunnen ervaren worden als ‘kraken’. Hierna ervaren patiënten direct een verhoging van bewegelijkheid.


De eerste behandeling

Of een behandeling met manuele therapie nuttig is, wordt vaak snel duidelijk tijdens de intake. Naast een eerste screening bestaat uw eerste afspraak uit twee onderdelen: een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. In het gesprek stelt de manueeltherapeut vragen over uw klachten; bijvoorbeeld hoe ze ontstaan en wanneer ze toenemen of verminderen. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij uw houding en bewegingen beoordeeld worden en uw gewrichten onderzocht. Zo wordt vastgesteld waar de oorzaken van de klachten zitten. In overleg wordt besloten of manuele therapie zinvol is. Is dat het geval, dan wordt een aanpak voor de verdere behandeling besproken. Zo is er dus meteen na de eerste afspraak duidelijkheid over het vervolg.


Bij Fysiotherapie de Merk is Frank werkzaam als gespecialiseerd fysiotherapeut.