Fysiotherapie in de thuissituatie

Steeds meer ouderen willen langer thuis blijven wonen. Om dit te ondersteunen komen er steeds meer aanvragen voor fysiotherapeutische zorg in de thuissituatie. Om hierop in te kunnen spelen zijn er fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in de revalidatie en begeleiding van ouderen, chronisch zieken en terminale cliënten in de thuissituatie. Het belangrijkste doel voor deze behandelingen is het handhaven van de thuissituatie door behoud van zelfstandigheid.


Situaties waarbij u kunt denken aan hulp van de fysiotherapeut in de thuissituatie zijn:

  • wanneer u een ziekte of aandoening heeft die u beperkt in het bewegen
  • wanneer u slecht ter been bent
  • wanneer u klachten hoog in de rug heeft met rib- en borstpijn
  • wanneer u bang bent om te vallen
  • wanneer u de therapie bij ontslag uit het ziekenhuis of revalidatiecentrum voort moet zetten

Wat is fysiotherapie in de thuissituatie?

Wanneer de fysiotherapeut bij u thuis langskomt, doet deze onderzoek naar alle factoren die een rol spelen bij het herstel of het handhaven van de thuissituatie. De behandeling daarop volgt kan bestaan uit functionele oefeningen in huis, spierversterkende oefeningen, balanstraining en het adviseren en toepassen van hulpmiddelen.

Ik ben heel positief over u. Ik vind het heel prettig om aan huis te worden behandeld omdat ik niet stabiel genoeg ben om naar de praktijk te komen. Ik heb een goed en vertrouwd gevoel als u komt. Dan denk ik: We gaan weer even goed aan de gang want als ik zelf de oefeningen doe dan blijft het er toch een beetje bij (zeker nu in de corona tijd nu u helemaal niet komt, ik kijk ernaar uit dat het weer kan).
Alle lof! De hele familie heeft goede ervaringen met de praktijk.

Brigitte is op De Merk gespecialiseerd in deze vorm van fysiotherapie. Naast het helpen van de patiënten, onderhoudt ze samenwerking met de Buurtzorg. Ook met andere thuiszorgorganisaties en verzorgingshuizen is er een goeie samenwerking en indien nodig overleg.